Menu

Що станеться, коли Ісус прийде знову?

У численних випадках протягом останніх двох тисяч років невеликі групи «вірних послідовників» збиралися на вершинах гір або в таємних кімнатах, чекаючи другого пришестя Христа, яке було передбачено деякими релігійними лідерами в певний день і в певний час. Проте, хоча передбачення повернення Христа були численними, кожна група сподіваючихся «віруючих» була розчарована, виявивши, що їх ввели в оману. Коли Христос повернеться і що станеться на цій землі, коли Він повернеться вдруге (і востаннє)?

На перше запитання щодо часу другого пришестя Христа досить легко відповісти завдяки матеріалам, знайденим у Біблії. У Євангелії від Матвія 24:36, після опису ознак, які призведуть до знищення Єрусалима, Ісус переніс тему на Своє друге пришестя. На противагу багатьом ознакам, які раннім християнам було сказано очікувати перед знищенням Єрусалиму, Ісус ясно дав зрозуміти, що не буде ознак, за якими можна було б передбачити Його друге пришестя. Він сказав: «Про той же день і годину не знає ніхто: ані небесні ангели, ані Син, а тільки один Отець…Тому й ви будьте готові, бо Син Людський приходить тієї години, про яку й не думаєте» (Матвія 24:36,44). В іншій частині Святого Письма апостол Павло сказав солунським братам, що день Господній прийде, «як злодій уночі» (1 Солунян 5:2). Коли повернеться Ісус? Проста відповідь на це питання: ніхто на цій Землі не має жодного уявлення.

Наступне запитання, яке стосується подій, які відбудуться під час другого пришестя, потребує набагато розширенішої відповіді. Коли Христос вознісся на небо через сорок днів після Свого воскресіння, Він «став підійматися, і хмара забрала Його» з очей Його апостолів (Дії 1:9). Відразу після Його вознесіння двоє мужів, одягнених у білий одяг, стали біля приголомшених апостолів і сказали їм: «Галилейські мужі, чого стоїте і вдивляєтеся в небо? Цей Ісус, Який вознісся від вас на небо, прийде так само, як оце ви бачили, коли Він відходив на небо!» (Дії 1:11). З того моменту апостоли чекали другого пришестя Христа.

Фактично друге пришестя стало однією з головних тем проповіді апостолів. Павло особливо наголошував на цій події як на славетній і радісній для вірних у Христі — як для тих, хто буде жити, коли Христос повернеться, так і для тих, хто помер у Христі. Розповідаючи про деякі події, які супроводжували б друге пришестя Христа, Павло писав: «Адже Сам Господь з наказом, при голосі архангела і при Божій сурмі, зійде з неба, — і першими воскреснуть померлі в Христі. Потім ми, живі, які залишимося, разом з ними будемо підхоплені на хмари, на зустріч з Господом у повітрі, — і так завжди будемо з Господом» (1 Солунян 4:16-17). Ця подія, як її описав Павло, буде величною та втішною для вірних Христу. Христос не пошле ангела чи іншого сановника, щоб привести християн на небо, але Він прийде Сам. Його прихід буде сповіщено гучним наказом, голосом архангела та сурмою Божою. За словами Павла, Христос не «прокрадеться» на Землю, але буде проголошений величним чином, щоб усі бачили.

Скільки часу знадобиться для вірних послідовників Христа, щоб піднятися на небо зі своїм Господом? Павло відповів на це запитання в 1 Коринтян 15 у своїй розмові про воскресіння святих. Він писав: «Ось кажу вам таємницю: не всі ми впокоїмося, [це означає, що не всі християни помруть фізично до другого пришестя — KB], але всі перемінимося, — раптово, миттєво, при останній сурмі; вона засурмить — і мертві воскреснуть нетлінними, а ми перемінимося» (1 Коринтян 15:51-52). В одну мить, швидше, ніж око моргне, воскресіння святих буде здійснено під час другого пришестя Христа.

Інші події, які супроводжуватимуть Друге пришестя, стосуються остаточного кінця цього фізичного всесвіту. Апостол Петро, у промові про насмішників, які намагаються заперечити друге пришестя Христа, написав:

А Господній день прийде, мов злодій [уночі], коли небо з гуркотом пройде, а розпечені стихії розплавляться, і земля та діла, що на ній, згорять. Коли все це таким чином буде знищене, то якими треба бути у святому житті й у побожності вам, котрі чекаєте й прагнете приходу Божого дня, під час якого небо, охоплене полум’ям, зникне, а розжарені стихії розплавляться? Ми за Його обітницею чекаємо нових небес і нової землі, в яких проживає праведність (2 Петра 3:10-13).

Опис Петра руйнування цього фізичного Всесвіту мало що залишає для уяви: Земля і небеса (тобто весь цей фізичний всесвіт) повністю розтануть у гарячому жарі та будуть знищені раз і назавжди. Не буде правління Христа на цій Землі під час Його другого пришестя, оскільки Петро чітко зображує знищення фізичної Землі. Нове небо і нова земля, яких, за словами Петра, прагнуть вірні християни, є духовними домівками, обіцяними Ісусом в Івана 14:1-6 і так яскраво описаними в Обʼявленні 21 і 22. Вони не складатимуться з фізичної матерії, як теперішні небеса і Земля, а натомість будуть створені спеціально для нових духовних тіл, про які говорив Павло. Коли Христос знову прийде, цей фізичний всесвіт буде знищено.

Що станеться з тими, хто не був вірним Христу протягом свого життя на цій Землі? Оскільки не буде фізичного всесвіту, в якому вони зможуть продовжувати жити, куди вони підуть? Біблія малює жахливу картину для тих, хто відкидає Христа. Іван, цитуючи слова Христа, писав, що «надходить час, коли всі, хто в могилах, почують Його голос; [Ісуса — K.B.] і вийдуть ті, які робили добро, у воскресіння життя, а ті, які робили зло, — у воскресіння суду» (Івана 5:28-29). Пізніше апостол Павло підтвердив це твердження, коли писав про час, «коли з’явиться з неба Господь Ісус з ангелами Своєї сили, в полум’яному вогні, що дає відплату тим, хто Бога не знає і не слухається Євангелія Господа нашого Ісуса» (2 Солунян 1:7-8).

У той фатальний день усі жителі Землі — як ті, що померли в минулому, так і ті, хто живе в той час — будуть приведені на останній суд, під час якого Христос відокремить праведних від неправедних, як пастух відділяє овець від кіз. Праведники будуть взяті на небо (приготоване для них Самим Ісусом), а неправедні «підуть на вічне покарання» (Матвія 25:46). Усі ті, хто відкинув Бога і Христа, чиї імена не знайдені записаними в Книзі Життя, будуть вкинуті в озеро вогняне з дияволом, і «будуть мучені день і ніч на віки-вічні» (Об’явлення 20:10-15).

Хоча про Друге пришестя Христа було придумано багато дивних і вигаданих історій, Біблія представляє кришталево чітку картину того, що станеться: Христос з’явиться всьому світу, небо і Земля будуть спалені, а на останньому суді кожній людині, яка коли-небудь жила, буде оголошено, чи житиме вона вічно на небесах, або в пеклі. Не буде другого шансу, коли Христос повернеться. «Коли все це таким чином буде знищене, то якими треба бути у святому житті й у побожності вам» (2 Петра 3:11)?


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→