Menu

Чи Бог створив нас із бажанням грішити?

«Немає сумніву, що люди хочуть грішити. Чому люблячий Бог, який не хоче, щоб ми грішили, створив нас із таким бажанням? Який це злий вчинок! Мабуть, Він хоче, щоб ми грішили! Де тут справедливість? Чому Він очікує, що ми не будемо грішити, а потім спокушає нас, даючи нам бажання зробити це? Це огидно. Як Він може бути люблячим Богом?» Кілька місяців тому до мене підійшла молода жінка і висловила ці звинувачення проти Бога. Чи є це дилемою для Бога Біблії?[1]

Заради аргументу ми на мить припустимо, що це правда, що Бог створив нас з бажанням грішити. По-перше, якщо ми визнаємо, що Він створив нас із «бажанням грішити», чи не правда також, що Він водночас створив нас із здатністю вибирати не грішити? Іншими словами, Він не створив нас так, щоб ми мали грішити. Він явно дав нам свободу волі — свободу приймати власні рішення. Кожна здібна людина щодня доводить, що вона дійсно має свободу займатися чи не займатися різними видами діяльності. Ми не безглузді роботи, які діють виключно інстинктивно. Ви можете обрати прочитати це речення чи ні. Незалежно від того, наскільки сильною є та чи інша спокуса, доведено, що людина може їй протистояти. Отже, якби Бог хотів, щоб ми грішили, і мав владу змусити нас грішити, чому б Він створив нас із можливістю вирішувати не робити цього? Це не мало б сенсу. За іронією долі, на самому початку часів Бог прямо заявив, що це не Він хоче, щоб гріх панував над нами. Гріх має «бажання» зробити це, але Він створив нас зі здатністю «панувати над ним» (Буття 4:7).

Крім того, навіть якби Бог створив нас із «бажанням грішити», чи не дивно, що Він дав би нам спосіб очиститися або отримати прощення від того зла, у яке ми хочемо втягнутися? Якщо Він хотів, щоб ми зазнали невдачі, чому б Він зробив це? Дар прощення в біблійній моделі є явною невідповідністю такій ідеї та служить формальним доказом того, що Бог не хоче, щоб ми грішили. Ще цікавіше, якщо Він хотів, щоб ми згрішили, чому система прощення, яку Він запровадив, передбачає Його власну болісну смерть? Такої самовідданої дії не зробив би Бог, який хоче, щоб ми грішили і потрапили до пекла. Така поведінка є властивою милосердному Богу — Богу, Який хотів дати нам незалежність і свободу вибору, і все ж таки дати нам можливість бути пробаченими, коли ми приймаємо неправильні рішення.

Тим не менш, просто невірно говорити, що Бог створив людину з притаманним бажанням чинити зло. Щвидже за все, оскільки Він дав нам совість і невід’ємне почуття справедливості, Він створив нас з прагненням не робити певних речей. Кожна людина на планеті розуміє, що є речі, які є справедливими, і деякі речі, які несправедливі, і незіпсованне сумління спонукає нас чинити добро іншим.

Крім того, хоча іноді ми можемо бажати чинити зло, чи не правда, що іноді ми маємо бажання чинити добро? Можна так само легко і однаково поставити запитання: «Чи Бог створив нас з бажанням чинити правильно?» Навіть найзапекліший атеїст чи агностик (наприклад, Барт Ерман[2]) визнає, що хоче (тобто відчуває спокусу) творити добро, і робить це (тобто «піддається» цій спокусі) через різноманітну філантропічну діяльність. Якщо Бог створив нас з бажанням грішити, слід також визнати, що Він створив нас і з бажанням творити добро.

Як можна пояснити це очевидне протиріччя? Хіба не ймовірно, що Бог насправді не створив нас з бажанням грішити? Часом ми бажаємо обох типів дій, тому що відкрили, що вони обидва можуть по-різному покращити наше самопочуття. З огляду на це, справедливим і послідовним є висновок, що Бог створив нас із саме таким бажанням – тобто бажанням почуватися добре (тобто бути щасливими, цінувати задоволення, прагнути насолоди), а не з чистим бажанням чинити зло. Наприклад, ми створені, щоб хотіти їсти — щоб почуватися від цього добре, — але не з бажанням бути канібалами. Можливо, краще було б описати це так: Бог створив нас зі здатністю відчувати і цінувати почуття хорошого. Коли ми почуваємося добре, ми, природно, хочемо продовжувати це почуття. Ті речі, якими ми вирішуємо наповнювати «бак для гарного самопочуття», є нашими рішеннями як людей із вільною волею. На ці рішення, безсумнівно, впливає багато факторів (наприклад, досвід, гордість, наші батьки та вчителі [Приповістей 22:6; 19:27], наші друзі [1 Коринтян 15:33; Приповісті 13:20], сатана [2 Коринтян 2:11] тощо), але поганий вплив чи злі бажання ніколи не походять від Бога. У Якова 1:13-14 сказано: «Ніхто зі спокушуваних хай не каже, що Бог його спокушує, адже Бог не спокушується злом, і Сам не спокушає нікого. Кожний випробовується власною пожадливістю, яка затягує і вловлює». Ми прагнемо чинити зло через миттєві задоволення або добрі почуття, які вони можуть дати, а не тому, що Бог хоче, щоб ми робили зло. Мудра людина визнає, що не всіма задоволеннями слід займатися за бажанням. Він вибере терпіти минущі страждання, якщо це необхідно, щоб чинити правильно, аніж «тимчасово мати насолоду від гріха» (Євреїв 11:25).

Але чому б Богу не створити середовище, де б ми не взаємодіяли з іншими і не піддавалися їхньому негативному впливу? У такому середовищі ми також втратили б благословення, які отримуємо від спілкування з іншими (наприклад, розмови, товаришування, фізична прихильність, добрі слова, медична допомога, технологічний прогрес, подарунки тощо). Існує причина, чому одиночне ув’язнення використовується як серйозне покарання у в’язниці. Ізоляція та самотність шкідливі для здоров’я. «Недобре бути чоловікові самотнім» (Буття 2:18). Взаємодія з іншими та благословення, які ми можемо отримати від цієї взаємодії, є даром від Бога. Ми живемо на планеті з понад сімома мільярдами інших людей. Оскільки ми всі живемо разом, наша вільна воля неминуче впливає на оточуючих, на благо чи на зло. Якби ми не могли впливати на інших своїми рішеннями, тоді ми б одночасно втратили свободу волі впливати на них добре чи погано. Лише шляхом створення середовища, де всі люди були б змушені коритися Богу, можна було б усунути спокусу непокори Богові. Але в такому середовищі Бог перестав би бути люблячим Богом, Який дарує нам свободу. Він був би диктатором, який змушував би всіх коритися Йому, як бездумні роботи.

Але чому взагалі Бог дав нам здатність відчувати задоволення? Якщо це змушує нас чинити зло, хіба це добре? Безперечно, Боже рішення дозволити нам отримувати задоволення є благословенням для нас, попри його небезпеку. Хто чесно скаже, що життя, повністю позбавлене приємних відчуттів або хорошого самопочуття, було б хорошим (тобто приємним)? Сама ця думка є суперечливою. З тієї ж причини, з якої ми прагнемо зробити наших дітей щасливими та дарувати їм радість у житті, Бог створив нас здатними відчувати те саме. Не варто було б очікувати, що не люблячий Бог, Той, Хто хотів, щоб люди грішили, також створив нас здатними відчувати задоволення та радість. Однак таке рішення цілком узгоджується з люблячим, милостивим Богом, Який піклується про нас і бажає благословити нас щастям, попри погані рішення, які часто приймаємо ми та інші навколо нас. Тож зауважте, що бажання почуватися не є саме по собі злом. Власне, рішення Творця прищепити в нас бажання почуватися добре та отримувати насолоду насправді є благословенням, а не прокляттям, тож Він дав нам, поряд із здатністю цінувати насолоду, здатність розрізняти хороше задоволення від поганого, чи то через навчання, або через створення середовища, де ми можемо вчитися на власному досвіді.

Хіба не правда, що люблячий батько хоче максимально збільшити щастя або радість для своєї дитини? Це включає надання дитині середовища, де вона може мати певний ступінь свободи та незалежності. Його не приковують до ліжка все життя, а дають правила (тобто поради), попередження про те, що станеться, якщо дитина обере погані задоволення, і свободу вибору, чи підкорятися цим правилам, чи ні. Він може вирішити вірити своїм батькам, що вони знають, що зробить його щасливим, або вірити, що його шлях матиме кращий результат. Дитина може міркувати, що вона буде щасливішою, якщо проігнорує застереження батьків і все одно торкнеться печі. На мить дитина відчуває задоволення, яке ми часто відчуваємо від залучення нашої волі, і оскільки це відчувається добре, вона гордо вірить, що довела своїм батькам їх неправоту. Через мить, коли дитина відчує опік, вона дізнається, чому його батьки взагалі встановили правило, і вчиться довіряти (тобто вірити) їм. Але як бути, коли вона торкається плити, і нічого не відбувається, тому що плита вимкнена? У таких випадках люблячі батьки застосовують дисципліну, щоб дитина випадково не торкнулася плити наступного разу — коли вона буде увімкнена. Хоча дитина ще не розуміє, чому було дано правило (оскільки нічого не сталося, коли вона торкнулася плити вперше), вона все одно вчиться слухатися батьків і з часом вчиться довіряти їхній мудрості через підтвердження цієї мудрості в численних інших правилах і застереженнях. Але чому батьки йдуть через цю процедуру? Очевидно, щоб максимізувати щастя для дитини в довгостроковій перспективі.

Бог вчинив так само і для нас. По-перше, Бог створив середовище, яке сприяє навчанню добра і зла. Зверніть увагу, що створений порядок має систему покарань, яка допомагає нам розрізняти певні речі самостійно. Наприклад, загалом можна отримати задоволення від сексуальної активності в будь-якій формі, але це не означає, що всі форми максимізують наше щастя. Отже, Бог повідомив певні способи, якими ми повинні займатися такою діяльністю, щоб максимізувати щастя. Він також створив природну систему, згідно з якою, коли ми відхиляємося від Його правил щодо сексуальної активності, певним чином виникають біль і смуток (навіть якщо ми не завжди визнаємо, що причиною цього є наша поведінка). Хоча ми маємо свободу відкидати Божу волю, Він все ще заохочує нас чинити правильно через систему покарань, впроваджену в створений порядок (наприклад, венеричні захворювання; фізична небезпека через відсутність тверезості чи необачну, необережну поведінку; можливість передозування наркотиками; хвороби та ракові захворювання, які виникають від певних гріхів; депресія; сімейні негараздди; самотність тощо). Також у створеному порядку є постійні поради, які допомагають нам поводитися правильно (наприклад, через тиск з боку нашого сумління, що спонукає поводитися певним чином, через уроки, отримані з наших спостережень за іншими, а також через прямі поради, які дають нам інші, хто приймав неправильні рішення сам). Чи створення такого середовища більше схоже на роботу Бога, Який хоче, щоб ми грішили, чи ні? Чи доводить така система те, що Творець, очевидно, хоче заохотити нас слухатися Його, водночас надаючи нам незалежність і свободу не коритися Йому, якщо ми забажаємо?

По-друге, як і слід було очікувати від люблячого батька, Бог обов’язково дав нам пряму вказівку, щоб попередити нас про різницю між хорошими та поганими задоволеннями. Біблія чітко повідомляє, що наше щастя є основною мотивацією правил, які нам дав Бог (наприклад, Псалмів 18:8-9). Правила в Біблії не були вибрані випадково, щоб просто контролювати людей, так само, як правила люблячих батьків не вибрані таким чином. Велика Нагірна проповідь починається із заповідей блаженства — емпіричних правил Сина Божого для того, щоб бути щасливим (тобто «благословенним») у житті. У Повторенні Закону 10:12-13 Мойсей нагадує ізраїльтянам, що Божі правила були для їхнього блага. У Повторенні Закону 6:24 він каже, що Божі закони існують, «щоб нам було добре усі дні та щоб ми могли жити». Божі заповіді часто стосуються не лише того, як потрапити на небо. Вони впливають на наше життя тут і зараз. У Приповістях 29:18 Соломон попереджає свого сина, що усунення Божих правил (тобто Його «одкровення») із суспільства, безсумнівно, дозволить отримати повну, необмежену свободу в поведінці цього суспільства (тобто люди «відкинуть обмеження») і що безсовісну поведінку вважатимуть шляхом до щастя. Однак повна свобода, всупереч тому, що ми можемо думати, не принесе людям щастя. Соломон застерігає: «той, хто дотримується закону, — блаженний».

Дитина може думати, що відсутність правил щодо вибігання на вулицю зробить її щасливою, але насправді щастя в довгостроковій перспективі приходить від (1) наявності цих правил і (2) дотримання правил своїх батьків. Ми не завжди відразу можемо погоджуватися з тим, що Бог каже про те, що зробить нас щасливими, так само як дитина не завжди погоджується зі своїми батьками; але, як і у випадку з дитиною, ми часто просто не в змозі знати в довгостроковій перспективі, що буде найкращим для нас і людей навколо нас. Дитина хотіла б самостійно приймати ці рішення та розвивати власну систему правильного та неправильного. Вона вважає, що може робити це ефективно, так само як дорослі іноді думають, що ми знаємо краще за Бога, що саме зробить нас щасливими. Але суть полягає в тому, що батьки знають набагато більше про те, що принесе тривале щастя, тому батьки навчають, встановлюють правила та вимагають їх дотримання, як і Бог. Різниця в тому, що люди недосконалі в розробці та застосуванні правил, тому що, як і діти, ми також не знаємо всього, що нам потрібно знати, щоб робити це ідеально. Батьки карали «коли вважали це за потрібне» (Євреїв 12:10), але біблійні правила були створені всезнаючим Розумом, Який створив людський розум. Хто міг би краще знати, що принесе людському розуму щастя, ніж Той, Хто його створив?

Чи Бог створив нас із вродженим прагненням чинити зло? Ні. Бог створив нас із здатністю відчувати задоволення та щастя та бажанням їх прагнути. Він створив нас, щоб ми могли насолоджуватися й відчувати себе добре через наші очі, вуха, язики, носи та нерви, а також у самій нашій душі. Він створив середовище, де ми можемо вибирати, як наповнювати свої резервуари задоволення різними способами — правильними і неправильними способами, — як це роблять батьки з дитиною, а потім Він дав нам цінні вказівки щодо найкращого вибору. Створюючи таке вільне середовище, біль, страждання та зло є неминучими, оскільки люди часто відкидають Божі правила та поради. Але з такими неминуче поганими рішеннями Він подбав про засоби, за допомогою яких ми можемо отримати прощення і, зрештою, жити з Ним у середовищі, вільному від усякого зла.

Використані джерела

[1] Відомий реформаторський теолог Джон Кальвін навчав доктрини про те, що люди мають «гріховну природу». Згідно з Кальвіном, гріх передався від Адама всім людям. Таким чином, люди народжуються в стані «цілковитої розбещеності». Відповідь на цю фальшиву доктрину дивіться: Калеб Коллі (2010), “Проблемна концепція гріховної людської природи,” Apologetics Press, https://apologeticspress.org/APContent.aspx?category=11&article=3749&topic=379; Кайл Батт (2004), «Чи діти успадковують гріх своїх батьків?» Apologetics Press, https://apologeticspress.org/apcontent.aspx?category=6&article=1378; Калеб Коллі (2004), «Чи Давид дозволив хрещення немовлят?» Apologetics Press, https://apologeticspress.org/apcontent.aspx?category=11&article=1062; та Мойзес Пінедо (2009), «Чи діти народжуються з гріхом?» Apologetics Press, https://apologeticspress.org/apcontent.aspx?category=11&article=2697.

[2] Кайл Батт і Барт Ерман (2014), Дебати Батт/Ерман: Біль, страждання та існування Бога (Монтгомері, Ал: Apologetics Press).


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→