Menu

Цінність людських страждань

Кажуть, що немає кращої освіти, ніж навчання в «Університеті тяжких ударів». Одне можна сказати напевно; багато хто з тих, хто пройшов через горнило страждань, визнають, що вони стали набагато кращими людьми після цього досвіду, яким би гірким він не був. Роберт Браунінг Гамільтон так чудово висловив цю думку у віршах:

Я пройшов милю із Задоволенням

Він балакав всю дорогу,

Але не залишив мене розумнішим

Від усього, що він казав.

Я пройшов милю зі Скорботою

І вона не сказала жодного слова;

Але о, скільки я від неї навчився

Коли Скорбота зі мною ходила!

Звичайно, атеїзм стверджує, що проблема людських страждань є одним із найвагоміших аргументів проти існування могутнього й люблячого Бога. Я не маю наміру відповідати на цей безпідставний аргумент тут;  детально розглядав це в іншому місці (див. Джексон, 1983)1. На цьому етапі буде достатньо просто сказати, що Бог, як вияв Своєї любові (1 Івана 4:8), дарував людству свободу волі (Ісуса Навина 24:15; пор. Ісая 7:15). Ця свобода волі дозволяє людям робити власний вибір. Нерозумний вибір може мати руйнівні наслідки (наприклад, страждання). Отже, відповідальність за нерозумний вибір лежить на людях, а не на Бозі. Проблема людського страждання не є несумісною з любов’ю доброзичливого Творця. У цій статті ми обмежимо наше обговорення перевагами, які може принести страждання — якщо ми достатньо мудрі, щоб засвоїти уроки.

По-перше, страждання підкреслюють той факт, що ми слабкі люди; тобто ми не Бог. Деякі, однак, не мають більших амбіцій, ніж бути власним Богом. Вони «автотеїсти» — самобоги. Вони уявляють, що не підзвітні нікому вище за себе. Якщо запозичити слова невірного поета Вільяма Ернеста Генлі, вони є господарями своєї долі та капітанами своїх душ! Ці бунтівники не підкоряються жодному закону, окрім самовстановленого закону власного зухвалого розуму. Але коли ми, люди, страждаємо, ми змушені зосереджуватися на власній слабкості. Всередині нас немає порятунку (див. Йов 6:13). Важко бути гордовитим, коли тобі боляче. Біль може бути принизливим; це може вибити з нас зухвалість і відкрити наші серця для більших горизонтів.

По-друге, страждання можуть привернути наші інтереси до правдивого Бога. Коли хтось перебуває в стані страждання, що не дає перепочинку, природна схильність полягає в тому, щоб звернутися за допомогою до вищого джерела. Лише свідома й вимушена впертість може вгамувати це бажання. Коли нам боляче, «Бог усякої втіхи» (2 Коринтян 1:3) чекає, щоб допомогти. Джо, особистий знайомий цього письменника, був навчений євангелії Христа і з радістю прийняв її, з’єднавшись із Господом у хрещенні (Римлян 6:3 і далі). Деякий час цей симпатичний джентльмен, якому було близько сорока, намагався зберегти вірність проти сильного, негативного впливу родини, яка не цікавилася духовними справами. Нарешті він відійшов від сумлінної служби. Тоді у Джо стався сильний серцевий напад. Він поспішно повернувся до Спасителя і зберігав задоволену вірність, поки через кілька місяців його дух тихо не пішов у вічність. Страждання може привернути нашу увагу! Давид одного разу написав: «Коли вони налягли на мене, я закликав до Господа, заволав до мого Бога» (Псалмів 18:6).

По-третє, страждання можуть допомогти нам побачити гріх у всій його огидній жахливості. Біблія чітко вчить, що ця планета стала спадкоємицею страждань внаслідок гріха людини. Цей принцип чітко викладено Павлом у його листі до римських святих. Він стверджував, що « Бо як через одну людину гріх увійшов у світ, а з гріхом і смерть, так у всіх людей увійшла смерть, тому що всі згрішили» (Римлян 5:12). На початку людської історії гріх, так би мовити, «підстерігав в дверях» (див. Буття 4:7); коли бабуся Єва (а згодом і її чоловік) відчинила ці двері, жахливі наслідки зійшли на їхніх нащадків (Буття 3:22). І тому смерть — з усіма супутніми злом — увійшла в людське середовище внаслідок повстання людини проти свого Творця. Коли ми страждаємо, це має бути тверезим нагадуванням про те, наскільки жахливим є гріх. Хоча ми не можемо уникнути фізичних наслідків високої ціни гріха, ми можемо оновити свої душі божественним прощенням. Коли це зроблено, життя стає незмірно легшим.

По-четверте, страждання допомагають нам побачити справжню цінність речей. Коли людина проходить через досвід сильних страждань і, можливо, підходить до порогу смерті, увесь світ може набути нового значення. Спів птахів живіший, ніж будь-коли. Свіжий весняний день радує душу. Сім’я та друзі набувають нової цінності. Крістофер Рів, який грав роль «Супермена» у фільмах, потрапив у небезпечну для життя аварію та виявив, що в реальному житті він не такий непереможний, як персонаж, якого він зобразив. В останніх інтерв’ю містер Рів зазначив, що після того, як його паралізувало, у нього з’явилася нова тяга до життя. Дійсно, страждання можуть дати точніше бачення життєвих пріоритетів. Як висловився поет Джон Драйден: «Ми вчимося цінувати наше блаженство через наші страждання» (Astraea Redux). Хто має вухо, нехай почує, що страждання нашіптує душі.

По-п’яте, страждання готують нас бути співчутливими до інших. Є стара приказка, яка говорить: «Не суди людину, поки не пройдеш милю в її черевиках». Я пропоную інше прислів’я: «Неможливо втішити, доки не полежиш на ложі страждань». Це може бути трохи перебільшенням, але в твердженні є частка правди. У другому розділі Послання до євреїв автор стверджував, що Ісус Христос, як наш Первосвященик, має право «допомагати» спокушаним. Як це так? Послухайте його: « Бо в чому Сам постраждав, бувши випробуваним, Він може допомогти і тим, хто переносить випробування» (Євреям 2:18). Текст пісні «Втомився? Тобі важко на серці? Скажи це Ісусу; скажи про це Ісусу», є надзвичайно значущим у світлі цього уривка. Було сказано, що різниця між «співчуттям» (від грецького syn — із і pathos — почуття) і «емпатією» (en — в і pathos) полягає в тому, що в першому випадку людина «відчуває з»  тими, хто страждає, тоді як у «емпатії» людина майже здатна «зайти всередину» друга, який страждає, тому що той, хто втішає, знаходився там!

По-шосте, страждання загострюють наше усвідомлення того, що ця Земля не є нашою вічною домівкою. Петро намагався заохотити перших християн (яких переслідували) не впадати у відчай, нагадуючи їм, що вони були лише «чужинцями та мандрівниками» на цій землі (1 Петра 2:11). Стародавні патріархи «визнавали, що вони є чужинцями і приходьками на землі», тому шукали «кращої країни, тобто небесної» (Євреїв 11:13-16). Павло нагадав нам, що «страждання теперішнього часу нічого не варті порівняно з майбутньою славою, яка має з’явитися нам» (Римлян 8:18). Божа воля не полягає в тому, щоб люди вічно жили на цій охопленій злом планеті. Ми ніколи не будемо «вдома», поки не будемо з Господом (2 Коринтян 5:8), і страждання допомагають нам «нудьгувати за домом». Генрі Ворд Бічер якось сказав: «Бог омиває очі сльозами, доки вони не зможуть побачити невидиму землю, де сліз більше не буде».

По-сьоме, страждання посилюють нашу здатність молитися. Молитва є інстинктивною реакцією людини на серйозні труднощі. Але ефективна молитва — це набута практика. Одного разу під час Свого служіння Ісус молився. Коли Він закінчив, один з учнів попросив Його: «Господи, навчи нас молитися, як і Іван навчив своїх учнів» (Лк. 11:1). Ці єврейські учні молилися все своє життя; однак вони помітили щось в інтенсивності Ісусових молитов, що повернуло їх «назад до школи». Маючи Голгофу перед очима, Христос осягнув глибини молитви. Зверніть увагу на наступне: «Перебуваючи у великій тривозі, Він ще ревніше молився; піт Його став, як краплини крові, що капали на землю» (Лк. 22:44). Пісня пропонує: «Моліться, коли ви щасливі; моліться, коли в смутку». Потрібно молитися часто і в будь-якому настрої; однак під тягарем страждань людина навчиться молитися так, як ніколи раніше не молилася.

По-восьме, страждання загартовують душу і допомагають підготувати її до вічності. Петро написав:

З того радійте, навіть якщо тепер ви маєте бути дещо засмучені всілякими випробовуваннями, щоб випробування вашої віри — набагато ціннішої за золото, яке гине, хоч і випробовується у вогні, — виявилося для похвали, слави і честі при з’явленні Ісуса Христа (1 Петра 1:6-7).

Як дорогоцінні метали очищаються жаром вогню, так і життєві випробування загалом і страждання за Христа зокрема зміцнюють душу. Характер не виникає випадково; скоріше, він будується! З вогню страждання може вийти людський дух, дорогоцінний, як золото, і міцний, як сталь.

По-дев’яте, страждання виховують найблагородніші чесноти, на які здатне людство. Подумайте на мить про якість мужності. Цивілізації повсюдно сприймають «мужність» як одну з головних рис людства, і, навпаки, боягузтво вважається абсолютно осудним. Мужність можна визначити як здатність діяти раціонально перед обличчям страху. Однак, якби людська родина була невразливою до труднощів, небезпеки, страждань тощо, її неможливо було б «протистояти» цьому, отже, не було б і мужності. Коли погожого осіннього вечора ми сідаємо за смачну вечерю з друзями та коханими, мужності не потрібно. Мужність виникає в небезпеці. Є певні якості, якими ми просто не можемо володіти за відсутності труднощів. Ральф Сокман писав: «Без небезпеки не було б пригод. Без тертя наші машини не заводилися б, а настрій не піднімався. Без сліз очі не сяяли б найбагатшим виразом» (1961, с. 66)2. А як же «терпіння»? Іоанн Златоуст (347-407), одна з найвпливовіших постатей серед «отців церкви» післяапостольського періоду, описав терпіння як «матір благочестя, плід, який ніколи не в’яне, фортецю, яку ніколи не взяти, гавань, яка не знає штормів» (цитовано в Барклі, 1974, с. 145)

3. Але чи може бути «терпіння» за відсутності труднощів?

По-десяте, страждання відокремлює поверхневе від стабільного. Павло застерігав коринфських святих від поверхневого будівництва церкви. Деякі люди належать до «дерева, сіна чи соломи», тоді як інші виявляють якості «золота, срібла та коштовного каміння» (1 Коринтян 3:12-15). Святі останньої категорії витримують, а перші – ні. Чому так? Це просто тому, що дві групи випробовуються «вогнем» (труднощами), і що випробування вогнем відокремлює якісних навернених від тих, хто справді несерйозно ставиться до своєї християнської відданості. Одного разу Ісус говорив про тих, хто сприймає Євангеліє імпульсивно і якийсь час терпить. Зрештою, однак, виникають «труднощі або переслідування», і досить швидко поверхневе зникає (див. Матвія 13:20-21).

І тому, хоча ніхто активно не шукає страждань у своєму житті, чесність змушує нас визнати, що труднощі дійсно мають цінність — велику цінність. Звичайно, наявність страждань не є вагомою причиною для відкидання Творця.

Використані джерела

1 Джексон, Уейн (1983), Книга Йова — аналіз і застосування (Абілін, Техас: Quality)

2 Сокман, Ральф (1961), Значення страждань (Нью-Йорк: Жіночий відділ, Місійні ради християнського служіння, Методистська церква).

3 Барклі, Вільям (1974), Слова Нового Завіту (Філадельфія, Пенсильванія: Westminster)


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→