Menu

Унікальна церква

У четвер увечері, 21 квітня 1938 року, під час публічної дискусії в Літтл-Року, штат Арканзас, перед натовпом із 1000 людей і тисячами радіослухачів Н.Б. Гардеман розмірковував з відомим дебатером Беном Богардом на тему: «Встановлення Церкви». Тоді Гардеман сформулював надзвичайно важливу істину про церкву Христа, коли заявив: «Царство, друзі, існувало завжди… Воно існувало в задумі, в розумі Бога; воно існувало далі в обіцянці, даній патріархам, і існувало в пророцтві; і тоді воно існувало в підготовці; і, нарешті, коли Новий Завіт набув чинності, воно існувало у досконалості» (1938, с. 178, курсив в ориг.1). Понад вісімдесят років минуло з часу цього проникливого спостереження. Але воно залишається точним виразом біблійної істини. До того, як Адам і Єва разом жили в Едемському саду; до того, як небо, моря та земля були населені птахами, рибами та тваринами; до того, як Сонце, Місяць і зірки були розташовані у Всесвіті; і до того, як наша планета Земля була лише темною, водяною, безформною масою—Бог мав намір створити церкву Христа.

Дійсно, Святе Письмо описує цей божественний намір як «вічний». Центральним у великих цілях Бога від вічності було не лише послання Його Сина як спокуту за гріх, але й створення церкви Христа — тіла Ісуса, викупленого кровʼю та живого організму викуплених. Послухайте твердження Павла: «щоби правителям і владам на небесах тепер могла виявитися через Церкву багатогранна Божа премудрість, згідно з відвічним рішенням, яке Він здійснив у Ісусі Христі, нашому Господі» (Ефесян 3:10-11). Людям важко осягнути «вічне». Бувають випадки, коли поняття «вічно» скорочується, як-от Йони 2:7, де Йона сказав, що він «назавжди» в шлунку риби. Йому, мабуть, так і здавалося. Отже, це слово можна вживати скорочено. У Филимона 15 Павло сказав, що Онисим буде з Филимоном aionion — «навіки», коли він повернеться. Але контекст обмежує значення лише до часу його смерті.

Але коли ми говоримо про божество (наприклад, Псалмів 89:1-2) або церкву, ми говоримо про вічне, безкінечно тривале, те, що навіки. У Євреїв 12:28 впевнено стверджується: «ми отримуємо Царство, яке…» колись закінчиться? Ні! Радше, «непохитне Царство», якому судилося існувати вічно — вічна установа. Не дивно, що Даниїлу було сказано: «А царство візьмуть святі Всевишнього і ним володітимуть аж до віку віків» (Даниїла 7:18). Маючи на увазі цей грандіозний задум, Бог поступово почав передвіщати через обітниці та пророцтва остаточне досягнення цієї мети.

Приблизно за 750 років до того, як Христос прийшов на Землю, Ісая оголосив про остаточне встановлення «Божого дому» в «останні дні» в Єрусалимі (Ісаї 2:1-4). Приблизно в той самий час Михей оголосив, по суті, ті самі факти (Михея 4:1-3). Приблизно за 500 років до Різдва Христового Даниїл проголосив язичницькому цареві, що за часів римських царів Бог небес заснує царство, яке ніколи не буде зруйноване (Даниїла 2:44). Він також заявив, що «людський Син» пройде крізь хмари, прийде до Стародавнього днями, і йому буде дано царство, що не буде знищене (Даниїла 7:13-14). Таким чином, церква, яка спочатку існувала як задум у розумі Бога, тепер існувала в обіцянках і пророцтвах Його пророків.

З появою на Землі Івана Хрестителя та Ісуса Церква Христова вступила в нову фазу існування. Тепер, як ніколи раніше, царство постало перед людьми з відчуттям безпосередності, близькості та невідкладного очікування. Тепер Божі посланці активно готувалися до його неминучої появи. Іван вигукнув: «Наблизилося Царство Небесне» (Матвія 3:2). Ісус повторив Свого провісника точно так само: «Наблизилось Царство Небесне» (Матвія 4:17). Як Іван готувався для Господа (Матвія 3:3; 11:10; Ісая 40:3; Малахія 3:1), так і Господь готувався до Царства. Він оголосив про Свій намір особисто заснувати Свою церкву (Матвія 16:18). Він проголосив, що це станеться за життя Його земних сучасників (Марка 9:1).

Незадовго до Свого відходу з Землі Ісус також зазначив, що апостоли будуть свідками Його смерті та воскресіння та проповідуватимуть покаяння та відпущення гріхів у Його ім’я серед усіх народів, починаючи з Єрусалиму. Він навіть пошле на них обітницю Батька, яка означатиме «зодягнення силою з висоти» (Луки 24:46-49). Цю силу слід розуміти як хрещення Святим Духом (Дії 1:4-5,8).

Тепер, коли царство існувало в задумі, обіцянках і пророцтвах, а також у підготовці, настав час для церкви вийти в досконалість. Спонукавши апостолів «залишатися в Єрусалимі», Ісус вознісся у хмарі й був узятий на небо. Апостоли повернулися в Єрусалим і десять днів чекали сповнення слів Спасителя.

Потім це сталося. З приголомшливою величчю, після століть нетерплячого очікування (1 Петра 1:10-12), Бог злив Свого Духа на Дванадцятьох у першу П’ятидесятницю після воскресіння Христа (Дії 2). Це чудесне вилиття дало змогу цій дюжині «послів» (2 Коринтян 5:20) представити зворушливий захист воскресіння Христа, викривши деяких присутніх у вині за розп’яття. Потім Петро одночасно детально описав умови прощення та умови входу в Царство Христа. Ці умови полягали в тому, щоб розчулитися серцем, покаятися в гріхах і зануритися у воду в хрещенні (Дії 2:37-38).

Церква Христа тепер була досконалою на Землі, складаючись із приблизно 3000 членів — усіх єврейського походження. З цього моменту царство Христа на Землі стало реальністю. До його єврейського громадянства були додані перші навернені язичники в Діях 10, коли члени дому Корнилія підкорялися тим самим умовам вступу, яким підкорялися їхні єврейські колеги приблизно десять-п’ятнадцять років тому. Через хрест Христос з двох створив у Собі «одну Нову Людину, аби встановити мир і в одному тілі хрестом примирити обох з Богом» (Ефесян 2:15-16).

Це «єдине тіло» є абсолютно унікальним і не схожим на жодну іншу сутність на поверхні Землі. Її відрізняє кілька унікальних і ексклюзивних характеристик:

По-перше, вона носить ім’я свого голови, власника і рятівника — Христа (Даниїла 7:14; Матвія 16:18; Римлян 16:16; Ефесян 1:23; 4:12; Об’явлення 11:15). Її члени носять дароване Богом ім’я «християнин» (Ісая 62:1-2; Дії 11:26; 1 Петра 4:16).

По-друге, її організація була влаштована Богом, щоб складатися з Ісуса як голови, пресвітерів/пастирів/єпископів як земних наглядачів або менеджерів, дияконів як призначених працівників/служителів, євангелістів як проголошувачів доброї новини, вчителів як наставників у вірі, та всіх інших членів, які активно служать Господу (Дії 6:1-3; 14:23; 20:17,28; Филип’ян 1:1; 1 Тимофію 3:1-13; Титу 1:5-9; 1 Петра 5:1-4).

По-третє, її унікальна місія полягає в тому, щоб прославляти Бога (1 Коринтян 6:20). Як пояснив Петро: «Коли хто говорить, — нехай говорить, як Божі слова; коли хто служить, — нехай служить, наче із сили, яку дає йому Бог, щоб у всьому прославлявся Бог через Ісуса Христа, Якому слава і влада навіки-віків! Амінь» (1 Петра 4:11). Це завдання виконується шляхом поширення Євангелія Христа серед людського роду (Матвія 28:18-20; Марка 16:15-16; Луки 24:46-47; Дії 8:4; Римлян 10:14; Филип’ян 2:15 -16; Євреїв 5:12-14); намагаючись зберегти вірність християн (Римлян 14:19; 15:1-3; Ефесян 4:12; Юди 20-24); і демонструючи доброзичливий спосіб життя (Матвія 25:31-46; Галатів 6:10; Якова 2:1-17). Коротко кажучи, кожен член церкви повинен прагнути повного послуха волі Христа (Матвія 22:37-38; 2 Коринтян 5:9; 10:5; Екклезіаста 12:13).

По-четверте, її вступні вимоги відрізняються від будь-якої іншої сутності на поверхні Землі. Людина, вражена огидністю гріха, усвідомлюючи мету спокутної жертви Ісуса через Його смерть на хресті, приходить до віри в Ісуса як Сина Божого та в Новий Завіт як єдине автентичне вираження Його волі. Ця віра спонукає його до покаяння у своїх гріхах, усного визнання Ісуса як Христа та хрещення у воді з розумінням того, що коли він піднімається з вод хрещення, він отримує прощення гріхів і додається до церкви Христом. (Марка 16:16; Євреям 11:6; Дії 2:38,47; Римлян 6:1-6; 10:9-10). Ці умови входу були дані Ісусом апостолам, які оголосили їх під час заснування церкви (Матвія 16:19; Дії 2).

По-п’яте, її навчальний посібник також є ексклюзивним та унікальним. Біблія, що складається як зі Старого та Нового Завітів, є її єдиним автентичним і авторитетним путівником (Галатів 1:6-9; 1 Солунян 2:13; 2 Тимофію 2:15; Дії 17:11; 2 Петра 3:16). Ці 66 книг, написаних приблизно 40 чоловіками протягом 1600 років, насправді є продуктом Святого Духа, Який уповноважив авторів написати лише те, що хотів Бог (2 Самуїла 23:2; 1 Коринтян 2:9-13, 2 Тимофія 3:16-17; 2 Петра 1:20-21). Таким чином, Біблія словесно натхнена Богом, непомильна і вседостатня.

Можна назвати багато інших характеристик Церкви Христової. Але цих п’яти достатньо, щоб показати, що церкву легко ідентифікувати і її не можна сплутати з будь-якою іншою релігійною групою. Було неминуче, що люди відхилялися від простих вказівок, даних у Святому Письмі (1 Тимофія 4:1; 2 Петра 2:1-2). Результатом стало формулювання небіблійних доктрин, небіблійних практик і несанкціонованих церков (Матвія 15:9,13; 2 Івана 9-11).

Святе Письмо чітко пояснює, що Бог ніколи не дозволяв і ніколи не схвалить такий стан речей. Єдина надія будь-якої людини — бути в єдиній істинній церкві, яка живе вірно згідно з Божими бажаннями. Багато хто в наш час працює понаднормово, щоб затемнити та розмити різницю між новозавітною церквою та створеними людьми, підробленими церквами, яких існує в надлишку. Здається, вони не помічають того факту, що в Біблії не згадано жодних конфесій. Багато людей, здається, навіть не усвідомлюють того факту, що Біблія описує одну церкву — Церкву Христа.

Проте кожен, хто захоче ознайомитися з натхненним путівником, може побачити, що церкву, описану в Біблії, сьогодні легко впізнати. Питання легко вирішити за двома критеріями. По-перше, чи можна знати, як стати християнином? Якщо так, тоді можна ідентифікувати церкву, тобто тих, хто підкорився єдиному євангельському плану спасіння. По-друге, чи можна знати, як жити християнським життям вірно і слухняно перед Богом? Якщо так, то можна визначити тих, хто продовжує становити спасенне тіло, церкву.

У світлі цих простих істин конфесійні організації не можуть висувати законні вимоги вважати себе церквами Христа. Плюралістичне мислення, яке пронизало наше мислення, спонукало нас більше сприймати інші точки зору та «розважитися» у своєму протистоянні фальшивій релігії. Уже кілька років нас спонукають і підштовхують до почуття провини за те, що ми стверджуємо про певність будь-чого, не кажучи вже про біблійну правду. Але правда й надалі полягає в тому, що деномінації є створеними людьми поділами, цілковитим відступом від віри.

Конфесійність — це найкраще, що придумав сатана, щоб підірвати істину Біблії та підкорити своєму впливу релігійних людей. Світові релігії, а також ті, хто приймає гуманістичні філософії, такі як атеїзм, за визначенням відкинули єдиного правдивого Бога і капітулювали перед сатаною. Тож де, на вашу думку, сатана збирається зосередити головний тягар свого нападу на Землю? Чим більше він здатний каламутити воду й затьмарювати достовірність істини, тим більше шансів заманити людей у свої лапи.

Ми перебуваємо в момент історії, коли сатана робить великі успіхи вторгнення в церкву та здобуває вражаючі перемоги над справою Христа. Оскільки в Книзі Суддів описано циклічний зразок серед Божого народу відступництва, покарання, покаяння, вірності, а потім повернення до відступництва, ми знаходимося в точці історії, де відступництво переважає. Цей періодичний процес очищення здається неминучим повторенням. Бог хотів би, щоб ми робили це впевнено й мужньо стояли на Його волі, незворушні й не залякані переважаючими силами, які тиснуть на нас, щоб ми піддалися. У такий спосіб Божа справедливість стане очевидною під час Суду, а тим часом спокутим дається поштовх зміцнюватися в боротьбі за збереження вірності Господареві. Кожна можлива душа повинна бути “вирвана з вогню” (Юди 23).

Хоча Господь хотів би, щоб ми виявляли турботу та співчуття до втраченого світу деномінацій, Він також хотів би, щоб ми проявляли власний розсуд у тому, наскільки ми спілкуємося з такими групами та приєднуємося до них. Не дивлячись на модні почуття, поширені серед деяких у наш час, Біблія все ще висвітлює Боже несхвалення праведних, які спілкуються з відступниками та фальшивою релігією. Коли ми починаємо пишатися нашою здатністю змішуватися з деномінаціями, виявляючи прийняття та толерантність до їхніх небіблійних вірувань, ми винні в тому самому ставленні, яке Павло засуджував у 1 Коринтян 5:2, яке Ісус засуджував в Об’явленні 2:15-16, і що Іван засудив у 2 Івана 11.

Нам потрібно повернутися до Старого Завіту і заново вивчити уроки, які Ізраїль неодноразово не міг засвоїти. Нам потрібно стати на бік Іллі і глибоко вдихнути його дух протистояння, коли він сміливо розрізняв правдиву релігію від фальшивої (1 Царів 18:17-40). Нам потрібно піти за Фінеесом у намет і навчитися ототожнювати себе з його ревною нетерпимістю до непокори та неповаги до волі Божої (Числа 25:1-15). Нам потрібно переступити лінію, щоб стати поруч з Мойсеєм і стати свідками спокійної люті, з якою він намагався знищити гріх (Вихід 32:25-28). Нам потрібно ототожнити себе з молодим царем Йосією і відчути таке ж почуття жаху та слізного занепокоєння, спостерігаючи, як він спалює, ламає, оскверняє, руйнує, вирубує, топче та вбиває все і всіх, хто представляв несанкціоновану релігійну практику (2 Царів 22 і 23).

Можливо, як тільки ми чесно наповнимо свій розум цими натхненними розповідями та дозволимо цим істинам проникнути й пронизати наше єство, ми матимемо відповідний настрій, щоб дивитися на деномінації та всі інші альтернативи єдиній церкві так само, як Бог дивиться на них. Можливо, тоді ми будемо сприймати підроблені церкви та конкуруючі релігії з такою глибиною праведного гніву та невдоволення, якими їх сприймає Бог. До тих пір ми будемо охоплені байдужим, безцеремонним менталітетом «живи і дай жити іншим», який дозволить сатані продовжувати його підривну діяльність над людством. Якщо ми не встанемо й не проголошуватимемо відмінність єдиної правдивої церкви Христа, ніхто інший цього не зробить, і ми втратимо свої душі разом із ними. Якби Ною не було комфортно залишатися в мізерній меншості, намагаючись стримати потік, приплив зніс би його разом з іншими під час Потопу.

Чи любите ви церкву, за яку Ісус пролив Свою кров? Чи любите? Чи любите ви тіло Христа достатньо сильно, щоб стримати свою турботу про заблуканих праведним ставленням до чистоти й відданості цього тіла? Замість того, щоб затемнювати реальність та ідентичність унікальної церкви Христа, нам було б добре звернути увагу на чітко визначені кордони царства, щоб ми могли зосередити свою увагу на наверненні тих, хто знаходиться зовні. Спілкування з безплідними ділами темряви не є відповіддю; навчаня і викриття їх – так (Ефесян 5:11).

Якби ми справді хотіли зрозуміти, що церква Христа є відмінною, ексклюзивною та унікальною; якщо б ми справді вважали братання з конфесіями зрадою; якби ми любили справжнє тіло Христа з таким же запалом і ревнощами, якими любить її Ісус; тоді ми були б у змозі проголошувати разом з Павлом: «Йому слава в Церкві й у Христі Ісусі на всі покоління і навіки-віків» (Ефесян 3:21).

Використані джерела

1 Хардеман, Н.Б. і Бен М. Богард (1938), Дебати Хардемана і Богарда (Нешвілл, Теннесі: Gospel Advocate).


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→