Menu

Стрибок у прірву?

Одним із віршів у всьому Святому Письмі, який найчастіше зловживають, є 2 Коринтян 5:7: «Адже ми живемо вірою, а не тим, що бачимо». Часто ті, хто роз’яснює вислів апостола Павла, пояснюють, що віра означає щось менше, ніж знання, тобто вони навчають, що ми повинні сліпо приймати докази і робити «стрибок віри». Багато так званих вчителів і проповідників, коментуючи 2 Коринтян 5:7, стверджують про відокремлення віри від фактів. Німецький богослов Ганс Кунг підтримав цю ідею «біблійної» віри, коли написав: «Навіть у вірі немає жодної впевненості, вільної від сумніву. З вірою ми повинні взяти на себе зобов’язання щодо чогось невизначеного” (1980, с. 61). Подібним до ідей Кунга про віру є твердження телеєвангеліста Роберта Шуллера, який сказав: «Віра — це відданість недоказовому припущенню» (1984). Якщо ці люди мають рацію, віра — це або щось, що не ґрунтується на жодних доказах, або щось, що складається з невеликої кількості знань і великої дози невизначеності, що дозволяє людям «вести себе так, ніби» вони щось знають, хоча насправді вони цього не знають. Чи це той вид віри, на яку посилався Павло, коли писав своє друге послання до коринтян?

Друге послання до Коринтян 5:7 розширено та роз’яснено віршем 16 того ж розділу: «Тому ми відтепер нікого не знаємо за тілом. Хоч ми знали Христа за тілом, але тепер більше не знаємо». Іншими словами, у минулому Ісус був присутній у плоті, і тому Його можна було пізнати зором. Але в той час, коли Павло писав листи до коринтян, ситуація змінилася — Христа вже не було на землі. Таким чином, апостол Павло пояснив своє твердження про те, що треба «жити не тим, що бачимо», фразою «тепер більше не знаємо Його». Звичайно, Христа все ще можна було пізнати, але не «за тілом». Якби Павло написав 2 Коринтян, коли Христос ще жив на землі, ці уривки (5:7,16) ніколи б не були включені до його зауважень. Але оскільки вони були написані в якийсь момент після вознесіння Христа, тому Павло був зробив це порівняння у 2 Коринтян 5:7.

Його думка була досить простою. Був час, коли віра і бачення йшли разом. Тобто, колись в історії люди жили вірою через те, що бачили (пор. Івана 4:41; 20:25-29). Однак згодом послідовники Ісуса мали віру в Нього, яка не ґрунтувалася на баченні, а натомість на таких речах, як достовірне свідчення, висновки та одкровення. Ісус висловив Своє схвалення тим, чия віра ґрунтується на знанні, отриманому іншим шляхом, ніж через око, коли сказав «невіруючому» Хомі: « Тому що ти побачив Мене, ти повірив? Блаженні ті, які не бачили, а повірили!» (Івана 20:29).

Сьогодні християни можуть мати справжню віру без зору завдяки таким речам, як достовірні свідчення надійних очевидців (таких як Петро, Яків, Іван та Павло) та інші засоби знання, які не обов’язково залежать від особистого спостереження чогось на власні очі ( пор. 1 Петра 1:8-9). Усі ми віримо в людей, місця та події, яких ніколи не бачили особисто, але це не применшує їх фактичності. Відсутність «зіру» також не послаблює віру, яка виробляється через достовірні свідчення людей минулого, які були свідками таких речей. Дійсно, людина може «жити вірою, а не тим, що бачить» і мати віру, засновану на знанні.

Одне можна сказати точно: Біблія ніде не обговорює та не визнає правомірності такої концепції, «стрибок віри».

Використані джерела

Кунг, Ганс (1980), Чи існує Бог? (Нью-Йорк: Doubleday).

Шуллер, Роберт (1984), “Година молитви”, 5 лютого.


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→