Menu

Подумайте про Боже творіння — подумайте про Божу велич

Християни ХХІ століття занадто мало думають про Боже творіння; отже, ми занадто мало думаємо про Бога. Ми настільки захоплені собою — своїми розкладами, роботою, технологіями, різноманітними заходами тощо, що часто не бачимо зірок і відчуваємо запаху троянд. Сьогодні, мабуть, більше, ніж будь-коли в історії, людина пропускає, здавалося б, прості речі в житті, які повинні спонукати нас постійно розмірковувати над величчю Творця. Звичайно, для християн немає нічого важливішого, ніж роздуми над Божим Словом (Псалом 1:2), але разом з особливим Божим одкровенням (Його Словом) ми повинні розмірковувати про те, як Боже дивовижне природне одкровення свідчить про Його нескінченну силу, розум і турботу.

Знову і знову Святе Письмо вказує на Боже творіння як доказ Його величі. З часів Йова, Ноя і аж до Адама людина пізнавала дивовижні речі про Бога, споглядаючи Його вражаюче творіння. Павло писав: «Тож Його невидиме — Його вічна сила і Божественність — від створення світу через творіння стає зрозумілим.» (Римлянам 1:20, вид. додано).

Можливо, жодна інша книга Біблії не спонукає людину до глибших роздумів про велич Бога, ніж книга Псалмів. Проте, що цікаво, часто ця ж натхнена книга звертає увагу людини на Боже творіння. У Псалмі 8, наприклад, псалмоспівець хвалив чудове ім’я Господа, чия слава «піднялася вище небес», Який створив місяць, зорі, людину і навіть «польових тварин, небесних птахів, морських риб, що носяться морськими глибинами». Який висновок зробив псалмоспівець? «Господи, Господи наш! Яке величне Твоє Ім’я на всій землі!» (Псалом 8:10). У Псалмі 18:2 нам нагадують, що «небеса розповідають про Божу славу, а небозвід сповіщає про творіння Його рук”. У Псалмі 32 ми дізнаємося про одну з причин, чому людство має боятися Господа і трепетати перед ним (32:8), тому що «Господнім словом непорушно встановлені небеса і подихом Його уст — уся їхня сила…Бо Він сказав, і це сталося; Він наказав, і стало міцно» (32:6,9).

Згадайте кульмінацію книги Йова, коли Бог промовив до патріарха з вихору. Замість того, щоб повідомити Йову точні причини його тяжких страждань, Бог говорив з ним про Своє творіння. Починаючи з Йова 38:39 і закінчуючи розділами 39, 40 і 41, Бог говорив Йову про кількох різних тварин, включаючи лева, яструба, бегемота та левіятана. З усіх речей, які Бог міг сказати Йову, Він присвятив близько 77 віршів, розповідаючи про деякі зі своїх творінь-тварин. Він обрав навчати Йова про свою всемогутність, всезнання і верховну природу, описуючи деякі зі своїх чудових тварин.

Пророк Ісая одного разу писав про те, що йому було дозволено побачити видіння престолу Бога. У присутності Господа були ангели, які вигукували один до одного: “ Святий, святий, святий Господь Саваот!” (Ісаї 6:3). На чому ґрунтується ця хвала? Чому нас повинно тягнути до поклоніння Богу? Ісая розкрив один із стовпів Божої хвали вже в наступному рядку: «Уся земля наповнена Твоєю славою!» (Ісаї 6:3).

Дійсно, краса, велич і довершеність Божого творіння повинні наближати нас до Творця. Його «відбитки» повинні викликати в нас благоговіння перед Ним. Вони повинні поставити нас на коліна в поклонінні Йому. І вони повинні спонукати нас розповідати іншим про Нього. Як співав псалмоспівець, ми повинні «звіщати між народами Його славу, серед усіх племен — дивовижні Його діла. Бо великий Господь і гідний найвищої хвали.» (Псалмів 95:3-4).


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→