Menu

Набуття сенсу хрещення

Однією з причин, чому деякі релігійні люди не вважають хрещення у воді необхідною умовою для спасіння, є те, що «це не має сенсу». Чому Бог вимагає, щоб грішник був занурений у воду, щоб отримати велику кількість небесних благословень, знайдених «у Христі» (пор. Галатам 3:27; Дії 2:38; Дії 8:34-40; 2 Тимофія 2: 10; Колосян 1:14)? Вони кажуть: «Необхідність хрещення здається такою довільною». «Потреба визнати віру в Ісуса як Сина Божого має сенс. Також логічно покаятися у своїх гріхах. Але яка користь від хрещення? Яке це значення має? І чому фізичне намокання робить людину духовно чистою?

По-перше, незалежно від того, чи здаються нам Божі вказівки розумними чи ні, Бог очікує, що Його накази будуть виконуватися. Один із багатьох уроків, які людина отримує, вивчаючи Старий Завіт, полягає в тому, що Бог часто давав накази, які здавалися людині дещо нелогічними. Незабаром після виходу ізраїльтян з Єгипту Бог наказав Мойсею вдарити в скелю, щоб отримати воду (Вихід 17:1-7). Хоча викопати криницю здавалося б більш розумним, але Бог хотів, щоб Мойсей вдарив посохом по скелі, перш ніж отримати воду звідти. Через сорок років, коли ізраїльтяни почали завойовувати Ханаан, Єгова наказав ізраїльтянам обходити місто Єрихон один раз на день протягом шести днів і сім разів на сьомий день, щоб завоювати місто (Ісуса Навина 6:1-5). Бог сказав про ізраїльтян: «і станеться, коли затрубите трубою, нехай заголосить разом весь народ, і коли вони закричать, то стіни міста самі по собі впадуть, і весь народ увійде, кинувшись до міста кожний поперед себе» (6:5). Думка про те, щоб армія перемогла ворога, просто ходячи біля міста, кричачи та сурмлячи, виглядає ірраціональною. Для звичайної людини це не має сенсу. Однак це те, чого Бог вимагав від Свого народу, якщо вони хотіли перемогти. Кілька сотень років потому Елісей, пророк від Бога, наказав хворому на проказу Неману «помитися в Йордані сім разів», щоб очиститися від своєї хвороби (2 Царів 5:10). Враховуючи, що води Йордану не мали цілющої сили, цей наказ мав мало сенсу для Немана тоді, і, може не мати великого сенсу для деяких читачів Біблії сьогодні. Чому Бог хоче, щоб прокажений занурився в річку? А чому сім разів? Яку лікувальну силу мала річка? Чому б просто не попросити пророка сказати Неману: “Віра твоя спасла тебе”?

Сьогодні, якщо грішник хоче отримати «перемогу через… Ісуса Христа» (1 Коринтян 15:57), Святе Письмо ясно каже: на додаток до визнання віри в Христа та покаяння у своїх гріхах (Івана 8:24; Римлян 10: 9-10; Луки 13:3; Дії 2:38), він повинен охреститися (Марка 16:16; 1 Петра 3:21). Для людей відкидати наказ занурюватися у воду просто тому, що вони відчувають, що хрещення та вічне спасіння абсолютно не пов’язані між собою, так само неправильно, як було б для Мойсея, ізраїльтян і Немана відкинути Божі заповіді багато років тому (пор. Ісаї 55:8-9).

Проте правда полягає в тому, що занурення у воду не є «нелогічним обрядом», як його видають деякі. Божий план спасти людину та умови, за яких приймається спасіння (включно з хрещенням), були в свідомості Бога «ще від створення світу» (Ефесян 1:4). Бог завжди знав про цей план, рішення “яке Він здійснив у Ісусі Христі ” (Ефесян 3:11). Говорити про хрещення як про якийсь легковажний, спонтанний ритуал – це ображати вічний план Бога. Це має сенс, по-перше, тому що так каже Бог. І по-друге, якщо хтось справді приділить час, щоб ознайомитися з деякими уривками, які говорять про хрещення, він краще зрозуміє його значення. Бог ніколи не мав на меті, щоб людина думала, що сила прощати гріхи є у воді, так само як Він не очікував, що Неман буде вірити, що сила, що очистить його проказу, знаходиться в річці Йордан. Насправді апостол Петро дуже чітко висловився щодо цього питання, коли написав, що хрещення — це «не позбавлення від тілесної нечистоти, а обітниця доброго сумління Богові» (1 Петра 3:21).

Павло писав до церков Галатії, кажучи: «Оскільки ви, які в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися» (Галатів 3:27, вид. додано). Коли цей уривок поєднується з Римлян 6:3 і далі, ми дізнаємося, що, хрестившись у Христа, ми хрестимося в Його смерть.

Чи ви не знаєте, що ті з нас, які хрестилися в Ісуса Христа, хрестилися в Його смерть? Тож ми поховані з Ним через хрещення в смерть, щоб так, як Христос устав із мертвих славою Отця, так і ми почали би ходити в оновленні життя. Бо якщо ми з’єдналися з Ним подобою Його смерті, то з’єднаємося з Ним і подобою воскресіння. Знаємо, що стара наша людина розп’ята разом з Ним, щоби гріховне тіло позбавити влади, щоб ми більше не служили гріхові, бо хто помер, той оправданий від гріха. (Римлян 6:3-7).

Замість того, щоб запитувати: «Чому хрещення?», можливо, нам слід запитати: «Чому ні?» Який інший вчинок так доречно представляв би повне припинення гріховного життя? У своїх коментарях до Римлян 6 Р. Л. Вайтсайд зазначив:

У похованні в хрещенні є подібність Його смерті; так само є подібність Його воскресіння в тому, що ми воскресаємо від хрещення до нового життя. Отже, охрестившись, ми з’єднуємося з Ним у подобі цієї смерті та воскресіння. Отже, ми є спільниками Його в смерті, а також у воскресінні до нового життя. Ісус був похований і воскрес до нового життя; ми поховані в хрещенні і повстаємо до нового життя. Ці вірші показують акт хрещення, а також його духовну цінність (1988, с. 132)1.

Саме в акті хрещення хрест актуалізується для грішника і набуває індивідуального значення (Райлі, 2000, с. 722). Кожного разу, коли людина стає християнином, грішник помирає («поховані з Ним через хрещення» — Колосян 2:12) і воскресає святим «через віру в силу Бога, Який воскресив Його [Ісуса] з мертвих» (Колосян 2:12).

Дійсно, хрещення «має сенс» (досконалий сенс), якщо ми приділимо час та сфокусуємся на Тому, Хто віддав своє життя за нас, і про хрещення, щоб розпочати з Ним нове життя (Матвія 28:18-20). Подібно до того, як почалося нове життя Ноя в новому світі після того, як він був перенесений водою зі світу гріха (1 Петра 3:21; пор. 2 Коринтян 5:17), грішник переноситься водою до смерті, поховання і воскресіння Христа. Цей акт покори виводить нас зі світу та веде до стосунків з Богом.

Використані джерела

1 Вайтсайд, Робертсон Л. (1988), Лист Павла до святих у Римі (Боулінг-Грін, Кентуккі: Guardian of Truth Foundation), перевидання.

2 Райлі, Том (2000), Вмерти, щоб жити знову (Вебб-Сіті, Міссурі: Covenant).


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→