Menu

Кому треба хреститися?

Сьогодні точаться багато суперечок про те, хто є «ідеальним» кандидатом на хрещення. На жаль, багато хто вирішив відповісти на це запитання власною думкою та відкинув Слово Боже. Ігноруючи Біблію, дехто звернув увагу на те, що говорять «вчені», «синоди», «собори» або «людські традиції». Але чесний шукач істини повинен визнавати Біблію як остаточний авторитет у релігійних питаннях. Кому треба хреститися?

Тим, хто згрішив

Яків писав, що «хто знає, як робити добро, але не робить його, той має гріх» (4:17). Павло сказав римлянам, що «всі згрішили й позбавлені Божої слави» (3:23). Кожен, хто досяг відповідального віку, грішить, не тільки роблячи погане, але й не роблячи того доброго, що, як він знає, повинен робити. Гріх відділяє нас від Бога (Ісаї 59:1-2). Петро сказав євреям, які вбили Ісуса: «Покайтеся, і нехай охреститься кожний з вас в Ім’я Ісуса Христа на прощення ваших гріхів» (Дії 2:38). Хрещення безпосередньо пов’язане з прощенням; Бог змиває наші гріхи, коли ми хрестимося (Дії 22:16; 1 Петра 3:21). Тільки ті, хто розуміють, що таке гріх, розуміють його наслідки, усвідомлюють потребу в прощенні від Бога і готові покаятися, є справжніми кандидатами на хрещення.

Тим, хто вірить

Біблійне хрещення пов’язане з вірою. Ісус сказав: «Хто повірить і охреститься, буде спасенний, а хто не повірить, осуджений буде» (Марка 16:16). Дії 2:37 повідомляють нам, що ті євреї, які чули Петра та інших апостолів, повірили їхній проповіді. Вірш 41 показує, що «вони, прийнявши [з любов’ю] його слово, охрестилися». У Діях 8:12 сказано, що коли жителі Самарії «повірили Филипові, який благовістив про Боже Царство й Ім’я Ісуса Христа, то охрестилися і чоловіки, і жінки». У Діях 18:8 сказано, що «багато з коринтян, почувши, увірували й охрестилися.».

Ті, хто хрестився в апостольський вік, увірували. Ніхто в церкві за всю історію Нового Завіту не був хрещений через чиюсь віру, а тим більше «віру церкви», як вчить католицизм. Письменник Послання до Євреїв остаточно сказав: «Тим, які приходять до Бога, треба вірити, що Він є і що винагороджує тих, які Його шукають» (11:6, вид. додано).

Тим, хто кається

Кандидатами для хрещення є лише ті, хто має здатність і бажання покаятися. Іван Хреститель закликав фарисеїв робити те саме, що й ті, хто прийшов хреститися, тобто «приносити гідні плоди покаяння» (Матвія 3:8). Ісус також закликав людей свого часу покаятися і слухатися Євангелія (Марка 1:15). Петро заохочував євреїв у день П’ятидесятниці покаятися і охриститися для прощення гріхів (Дії 2:38). Павло сказав афінянам, що Бог наказує «всім людям скрізь каятися» (Дії 17:30). Петро також проголосив, що Бог бажає, щоб «усі прийшли до каяття» (2 Петра 3:9).

Покаяння – це не шестимісячний чи річний процес перед хрещенням. Натомість це зміна розуму та серця, щоб уникати злих учинків минулого та слідувати за Христом. У Новому Завіті ті, хто вірили в Євангеліє, взяли на себе зобов’язання прийняти цю зміну і негайно охрестилися. Лише коли Павло покаявся і припинив переслідування церкви Божої, його закликали охреститися (Дії 22:16). Коли євреї, які згрішили, розп’явши Ісуса, почули Петра і покаялися, вирішивши жити для Ісуса, їх усіх закликали охреститися (Дії 2:38-41). Ці та багато інших (наприклад, Дії 8:12-13; 10:47-48; 16:14-15,30-33) були охрещені одразу після того, як увірували та покаялися. Щире покаяння веде до послуху через хрещення, без якого Боже благословення спасіння від гріха є недоступним (1 Петра 3:21).

Тим, хто зобов’язується жити для Христа

Ті, хто не мають наміру змінити гріховний напрямок свого життя, і ті, хто не мають наміру дотримуватися Божих заповідей, не є кандидатами на хрещення. Коли Ісус доручив Своїм учням робити більше учнів за допомогою хрещення, Він додав: «Навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам» (Матвія 28:20). Лука відкриває, що перебування у вірі є важливим для всіх тих, хто охрестився в Христа (Дії 2:42). І у Своєму посланні до церкви в Смірні воскреслий Христос проголосив: «Будь вірний аж до смерті, і Я дам тобі вінець життя» (Об’явлення 2:10).

Біблійні істини прості: Євангеліє Боже слід проповідувати (Матвія 28:19; Марка 16:15), чути (Римлян 10:14,17), вірити (Марка 1:15) і коритися (Римлян 10:16). Всі, хто має здатність вірити в Євангеліє і усвідомлюють свій занепалий стан, відокремленість від Бога, повинні бути охрещені.


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→