Menu

Запитання щодо плескання в долоні під час співу

Питання: Плескання в долоні під час співу духовної пісні рівнозначне інструментальній музиці?

Відповідь: Так. Не існує логічної різниці між ударами по барабану (що явно є інструментальною музикою) і ударами долоні по іншій руці. Насправді обидві дії є ударом шкіри об шкіру.

П: Плескання під час співу – це те саме, що постукування ногою під час співу?

В: Ні. Вони відрізняються як наміром, так і за суттю. Постукування ногою — це більше несвідома, безшумна, ненав’язлива (прихована) дія, під час якої віруючий намагається синхронізувати себе з іншими віруючими. Його тупання не призначене бути частиною його музичного вираження/поклоніння. Проте плескання в долоні є невід’ємним способом музичного вираження, коли воно відбувається разом із співом, точно так само, як механічний інструмент становить паралельний, але окремий спосіб музичного вираження. Плескання доповнює вокальний звук/музику невокальним звуком/музикою. З логічної точки зору, що якщо хтось отримав Боже схвалення плескати руками під час співу, то інший має таке ж схвалення топати ногами по підлозі, а інший має право плескати по стегнах, а інший може ляскати щокою, щоб вимовити тональний звук, а ще інший може клацати пальцями. Усі ці дії об’єднують використання частин тіла для музичних цілей. Але Бог визначив точне музичне вираження, якого Він бажає: людський голос, що вимовляє наповнені змістом, духовні слова, супроводжувані інструментом людського розуму/серця, разом з іншими віруючими, які роблять те саме (Ефесян 5:19). Виходити за межі цього означає «думати більше від того, що написано» (1 Коринтян 4:6), «додавати до Його слів» (Приповістей 30:6) і «віддаляється» (2 Івана 9 – НПУ).

П: Чи варто прирівнювати плескання до інструментальної музики, хоча воно не заважає співу?

В: Так. І хоча це правда, що людина, яка грає на інструменті, який займає її рот (наприклад, сурмить), не може співати, як того вимагає Бог, поки вона сурмить, і хоча це правда, що плескання не заважає використанню рота у співі, тим не менше, як плескання, так і інструментальна музика засуджуються з інших підстав. Гра на будь-якому інструменті, який не займає рот, також не заважає співу. Тим не менш, уся інструментальна музика все ще не узгоджується з Біблією, оскільки вона є несанкціонованою та являє собою альтернативний метод музичного вираження від того, який наказав Бог (тобто вокальна музика). Подібним чином плескання в долоні, хоча воно не заважає співу вуст, представляє альтернативний спосіб ритмічного/музичного вираження, ніж той, який вказав Бог.

П: Хіба плескання під час співу не те саме, коли пісноведучий диригує, керуючи співом?

В: Ні. Знову ж таки, вони відрізняються як за призначенням, так і за суттю. Рука ведучого пісні, що рухається, служить єдиній меті — утримувати вірян разом, коли вони співають — у безпосередній відповідності до принципу «пристойності й організованості» біблійного поклоніння (1 Коринтян 14:33,40). Плескання в долоні не призначене для того, щоб згуртувати віруючих або навіть підтримувати ритм співу одного вірянина. У культурному відношенні плескання має власні засоби музичного вираження, так само як і музичні інструменти. Диригування рукою не є актом поклоніння Богові. Це лише один із необхідних засобів для досягнення встановленого акту поклоніння (в даному випадку співу). Це аналогічно використанню пісенника або оголошенню номера пісні. Плескання, як інструмент, є окремою формою поклоніння. І плескання в долоні, і музичні інструменти можуть доповнювати або супроводжувати вокальну музику, але обидва являють собою самостійне ритмічне/музичне вираження.

П: Чи плескання можна порівняти з вживанням м’яса – те, що є дозволеним за Біблією, але таким, що не треба робити, якщо це «ображає» брата?

В: Ні. Принципи послання до Римлян 14 стосуються питань, які є релігійно нейтральними. Їсти м’ясо чи ні — це в очах Бога необов’язкова справа. Якщо людина вважає гріхом їсти м’ясо, вона повинна утримуватися — не тому, що це є порушенням Божого закону, — а тому, що вона вважає це гріхом, і їсти м’ясо було б зневажати її сумління, що було б гріхом. Цього брата потрібно навчити Божої правди щодо цього питання, щоб він виріс до такого рівня, що зможе їсти м’ясо, не мучачи своє сумління. Послання до Римлян 14 не стосується ні плескань, ні інструментальної музики. Обидві дії є гріховними (незалежно від того, ганьблять вони совість людини чи ні), оскільки вони несанкціоновані та представляють собою альтернативні форми музичного вираження. Дорослі та діти, які мають звичку плескати в долоні під час співу, безсумнівно, розвинули цю практику просто тому, що перебували в місцях, де це робиться. Мало хто, якщо такі взагалі були, почали таку практику, тому що одного дня вони вивчали Біблію і раптом дійшли висновку, що Бог хоче, щоб вони плескали під час співу. Швидше за все, в імітації деномінацій (які не відомі своїм тверезим ставленням до аналізу тексту та пошуком Божого авторитету для того, що вони роблять), хтось у церквах Христа почав плескати в долоні під час молодіжних зустрічей або богослужіння, інші приєдналися, і з часом це стало звичним явищем. Бог хотів би, щоб мудрий, турботливий, проникливий, обізнаний пастир навчив заблуканих практиків того, що Біблія вчить про «правдивих поклонників» і поклоніння «в Дусі та істині» (Івана 4:23-24). Їм потрібен був хтось, хто б достатньо піклувався, щоб пояснити їм, що поклоніння Богові повинно здійснюватися «з побожністю і страхом» (Євреїв 12:28).

П: Чи дозволено плескати, якщо це спонтанний, щирий, незапланований вилив вдячного серця, спрямований до Бога?

В: Ні. Поклоніння Богові ніколи не залишалося за визначенням чи творінням самого поклонника. Для проповідника наполягати на тому, що після його майже смертельного досвіду в лікарні, він має право під час поклоніння в зібранні плескати в долоні від глибоких емоцій та вдячності Богу, є обурливим, невибачливим, біблійно та логічно невиправданим твердженням, заснованим на емоціях. Такий «аргумент» свідчить про те, що віруючий може логічно робити будь-що, поклоняючись Богові, якщо це випливає з вдячного, щирого серця. Іншими словами, людські емоції та суб’єктивні схильності стають стандартом авторитету для визначення того, чи поклоніння прийнятне для Бога. Ця точка зору лежить в основі всіх конфесійних харизматичних дій поклоніння — від свисту чи танців до верещання чи катання по підлозі. Такі дії ніколи не слід прирівнювати до чистого новозавітного поклоніння. Маршалл Кібл влучно зауважив, що коли люди вкладають Біблію собі в розум, вони відмовляться від таких емоційних демонстрацій і підійдуть до поклоніння «сидячи, одягнені та при здоровому глузді». Факт залишається фактом, що ВСЕ поклоніння Богу повинне бути попередньо схваленим та санкціонованим Ним — або це буде марне поклоніння (Матвія 15:9; Колосян 3:17).


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→