Menu

Де Бог, коли мені боляче?

Безсумнівно, багато людей протягом століть і в усьому світі відкидали віру в єдиного істинного Бога на тій підставі, що вони були свідками або зазнали великого болю та страждань. Можливо, втрата близької людини чи якась інша трагедія в їхньому житті викликали у них образу та озлобленість щодо Бога та життя. Перекладаючи провину на Бога, біль чомусь ставав більш терпимим. Але Біблія чітко говорить про це питання. І тільки Біблія може дати нам точне пояснення існування болю і страждань на Землі.

Багато великих чоловіків і жінок у біблійній історії передували нам у своїх спробах жити вірно для Бога всупереч великим труднощам. Будучи такими ж людьми, як і ми, вони стикалися з щоденною боротьбою, щоб подолати себе, гріх і сатану. Їм теж довелося долати стрес і напругу життя. Їм теж довелося зазнати болю. Ми можемо навчитися з їхньої поведінки (Римлян 15:4). Якщо ми розглянемо їхнє життя та їх реакцію на життєві труднощі, ми можемо отримати від їхнього прикладу необхідну силу, щоб вистояти. Коли ми спостерігаємо, як з ними погано поводилися і переслідували, і як вони справлялися зі своїм болем, ми можемо отримати від них необхідне підбадьорення, щоб витерпіти й досягти перемоги.

СТЕПАН

Наприклад, у своїх зусиллях жити християнським життям Степан виявив, що стоїть перед найвищим законодавчим органом єврейського народу — 71 членом Синедріону, до складу якого входив Первосвященик як голова. Його судили за життя. Замість того, щоб запропонувати юридичний захист, він виголосив проповідь. Він дослідив історію ізраїльтян, звернувши увагу на їхню поведінкову схильність до відступництва, а потім завершив свою проповідь таким великим висновком:

 Ви, твердошиї, з необрізаними серцями й вухами! Ви завжди противитеся Святому Духові, — як батьки ваші, так і ви! Кого з пророків не переслідували ваші батьки? І повбивали тих, які наперед провіщали про прихід Праведника, Якого ви тепер зрадили й убили. Ви, котрі одержали Закон через веління ангелів, але не зберегли його! (Дії 7: 51-53).

Ось ця велика людина Божа постала перед судом за своє життя, і жодну промову не можна було б гірше продумати для виправдання. Замість того, щоб захищатися задля звільнення, Стефан своєю проповіддю поставив своїх обвинувачів перед судом Божим!

Їх реакція? Вони сказилися і скреготіли на нього зубами. Вони почали кричати щосили, затикаючи вуха. Потім вони кинулись на нього, виволокли його за місто і кидали камінням, поки не забили його до смерті. Чи зазнав Степан великої болі? Так, навіть до смерті! Де був Бог? Просто поряд з ним! Насправді, за допомогою чудового втручання Бога він зміг поглянути вгору на саме небо і побачити славу Божу та Ісуса, що стояв праворуч Його. Коли нам з вами боляче, Бог і Христос все одно поруч!

ІЛЛЯ

Потім був Ілля (1 Царів 19). Почувши, що Єзавель оголосила «нагороду» за його голову, він буквально «втік, рятуючи своє життя» в пустелю і сховався в печері. Бог звернувся до нього прямо і сказав: «Ілле, що ти тут робиш?» Його відповідь показала серце, сповнене відчаю та зневіри, коли він наполягав на тому, що був дуже ревним для Господа, незважаючи на те, що ізраїльтяни порушили завіт, зруйнували Божі жертовники та вбили Божих пророків. Він відчував, що залишився один, і його теж намагалися вбити! Це був чоловік, який відчував нищівний тиск переслідувань. Це був чоловік, якому було боляче.

Однак Бог дав йому відповідні перемоги в житті. Коли він пішов зустріти свого царя (1 Царів 18), його звинуватили в тому, що він створює проблеми для Божого народу. Але правда полягала в тому, що саме Ахав стурбував Ізраїль, відкинувши Божі заповіді. Потім він викликав сотні лжепророків зустрітися з ним у змаганні на горі Кармил, щоб раз і назавжди визначити, хто є Богом. Коли ті фальшиві пророки цілий день намагалися викликати відповідь у свого бога, щоб запалити жертву, вони з тріском провалилися. Потім Ілля зібрав навколо себе весь народ, щоб відновити жертовник Господа. Поклавши дрова на вівтар і обережно розклавши на дровах жертовне м’ясо, він наказав облити його водою, ретельно просочивши все місце жертви. Тоді він звернувся до Бога небес з простою молитвою, яка викликала вогонь, який з гуркотом спалахнув з неба, пожерши жертву, дрова, каміння вівтаря, воду і навіть порох! Це змусило Божий народ правильно мислити, і Ілля наказав стратити лжепророків. Чи був Ілля людиною, якій довелося терпіти біль? Так! Але Бог був з ним!

ДАНИЇЛ

А що з Даниїлом? Депортований зі своєї батьківщини ще в юності, він потрапив у недружню чужу культуру і був змушений вивчати мову та літературу вавилонян. Коли його політичні вороги почали заздрити його успіху та прихильності царя, вони скасували закон, щоб створити для Даниїла проблеми з правовою системою. Його злочин? Регулярні молитви єдиному істинному Богу! Його покарання? Смерть через кидання левам. Ось це біль! Проте Бог був з ним і закрив пащі левам (Євреям 11:33). Хоча він провів ніч у лігві левів, наступного ранку його витягли цілим і неушкодженим. Його обвинувачів привели на його місце, і Біблія говорить, що леви розірвали їх на шматки, перш ніж їхні тіла впали на землю (Даниїла 6:24). Чи доводилося Даниїлу стикатися з болем у житті? Так! Але Бог був з ним!

АМОС

Потім є Амос. Він зовсім не прагнув, щоб Бог використовував його як пророка (Амоса 7:14). Він провів своє життя, пасучи овець і доглядаючи за сикоморовими деревами, які давали плоди, які потрібно було проколювати, щоб дозріли. Але коли Бог доручив йому подорожувати зі свого дому в південній Палестині до північної Палестини та представити Божі слова людям там, і він пішов. Але його не сприйняли добре. Коли він оголосив, що Ізраїль буде спустошений, а сам цар помре від меча, можна уявити собі реакцію. Священик Амасія звинуватив його в змові з метою повалення уряду і намагався залякати, щоб він негайно покинув країну. Амос відповів, чітко заявивши, що він не був пророком за фахом і був би задоволений виконанням скромної роботи, яку він виконував у своєму особистому житті. Але Бог наказав йому пророкувати, і це те, що він збирався зробити. Мало того, що Ізраїль впаде, а й власні діти Амасії будуть убиті, а його власна дружина перетвориться на повію (Амоса 7:17). Чи потрапив Амос у ситуацію, яка завдала йому болю? Чи була критика? Опозиція? Так! Але Бог побачив його через його біль!

МІХЕЙ

Міхей також зіткнувся з тиском і болями життя. Коли цар Ізраїлю та цар Юди зустрілися, щоб обговорити можливість спільної військової кампанії, цар Юди хотів запевнення від Бога, що їхні зусилля будуть успішними. Ахав показав своїх 400 лжепророків перед Йосафатом, і «підлабузники» запропонували бажане запевнення. Але Йосафат був неспокійний і хотів отримати більш достовірну вказівку. Ахав визнав, що з Міхеєм можна порадитися, але він «його зненавидів, бо не говорить добре, але тільки погане.» (1 Царів 22:8).

Міхея негайно викликали. Два царі сиділи на своїх тронах, слухаючи лжепророків. Один з них, Седекія, навіть драматизував своє запевнення, піднявши залізну копію рогів вола та заявивши, що царі заб’ють сирійців до смерті. Тим часом урядовець, якого було послано привести до них Міхея, закликав його піти разом з іншими пророками та заспокоїти царя. Але Міхей сказав, що скаже те, що сказав йому Господь, і коли його запитав цар, він саркастично запропонував їм йти вперед. Коли Міхея змусили серйозно відповісти, він передбачив, що армія буде розпорошена, а Ахава буде вбито. Потім він описав, як брехливий дух керував порадами лжепророків, після чого Седекія підійшов, вдарив Міхея по обличчю та глузував з нього словами: «Який Господній Дух говорить у тобі?» Міхей сказав, що дізнається про це в день військового лиха, коли втече та сховається у внутрішній кімнаті.

За його мужню позицію Міхея відправили у в’язницю, і його посадили на хліб і воду. Але коли почалася битва, Ахав переодягнувся, щоб уникнути передбачення Міхея. Сирійський цар навіть зібрав загін із 32 вбивць і доручив їм уникати будь-яких конфліктів і зосередитися виключно на тому, щоб дістати Ахава. Але Бог не використовував їх для здійснення Свого передбачення. Натомість Біблія повідомляє нам, що безіменний лучник натягнув лук і пустив свою стрілу «навмання», тобто не цілячись ні в кого конкретно — безсумнівно, просто схвильований у запалі бою. З усіх тих солдатів, які займали поле битви, ця стріла знайшла дорогу до Ахава. І з усіх місць на обладунках Ахава ця стріла влучила в щілину між з’єднаннями обладунків і пробила його зле серце. Його кров зібралася в днище колісниці, і він помер до заходу сонця. Міхей мав страждати, але Бог був з ним, і він дожив до смерті тих, хто завдав болю.

ІВАН

«Ілля Нового Завіту» зіткнувся з тим самим. Івану довелося постати і протистояти фарисеям і садукеям віч-на-віч, назвати їх «гадюками», наполягати на покаянні та попереджати їх про гнів і невгасимий вогонь, який прийде (Матвія 3:7-12). Коли він мав сміливість повідомити цареві, що його шлюб неприйнятний для Бога, незаконна дружина царя виступила проти Івана і захотіла його усунути. Вона домоглася свого, і кат відтяв голову Івана, залишивши лише безголовий труп, щоб його учні могли поховати його (Марка 6:14-29). Чи зазнав він болю? Так, навіть до смерті! Але чи був Бог з Іваном? Сам Ісус сказав: «Запевняю вас: не було між народженими від жінок більшого за Івана Хрестителя» (Матвія 11:11). Бог знає наш біль, і Він поруч.

ПАВЛО

Павло був взірцем переслідувань. Список його переслідувань довгий (2 Коринтян 11:24-28). П’ять разів він отримав від євреїв 40 ударів батогом (Повторення Закону 25:1-3). Тричі його били палицями (Дії 16:23). Його навіть каменували (Дії 14:19). Тричі він проходив через жахливий досвід кораблетрощі (наприклад, Дії 27:41 і далі), і навіть дрейфував океаном всю ніч і весь день. Він пережив втому від частих подорожей, небезпеки вод, розбійників, розлючених земляків і поганів. Він страждав у місті і в пустелі, в морі і серед фальшивих братів. Він пройшов через втому, працю, безсоння, голод, спрагу, піст, холод і наготу. Його переслідували, полювали, цькували та завдавали шкоди! Він відчув незахищеність і страх, які виникають від жорстокої опозиції. Але Господь сказав йому: «Не бійся, але говори і не мовчи, бо Я з тобою, і ніхто не накинеться на тебе, щоби заподіяти тобі зло» (Дії 18:9-10). Коли він зіткнувся з болючою “колючкою в тілі”, яка залишала його смиренним, Господь запевнив його – навіть посеред його страждань – “досить тобі Моєї благодаті” (2 Коринтянам 12:9). Він зміг завершити: «Через це радію в немочах, у клопотах, у нестатках, у вигнаннях та утисках за Христа, бо коли я немічний, — тоді я сильний.» (2 Коринтян 12:10). Немочі, страждання, докори, переслідування? Це все боляче! Але крізь усе це – нам гарантована допомога нашого Господа!

ІСУС

Але найкращим прикладом страждань і болю є Сам Ісус Христос. Окрім відсутності фізичних зручностей (Матвія 8:20) і частих знущань, які Він терпів протягом усього Свого земного служіння, зрештою Його схопила розлючена юрба з мечами та палицями. Його поставили перед самосудом, щоб відповісти на звинувачення лжесвідків. Він зіткнувся з тирадою розлюченого Первосвященика, який звинуватив Його в богохульстві, і Йому довелося почути засудження до смерті від Синедріону. Люди плювали Йому в обличчя, били Його, ляскали по щоках, насміхаючись і знущаючись над Ним. Він був зв’язаний і відведений перед римською владою, де Він зазнав подальшого приниження глузливого натовпу, який вибрав для звільнення відомого злочинця замість Нього. Потім Він зазнав подальших знущань від рук римських солдатів, які роздягли Його, наклали на Його голову терновий вінець, плювали на Нього і били по голові тростиною, яку змусили Його тримати як скіпетр. Зрештою, Він переніс нестерпну, жахливу смерть, заподіяну римським хрестом, коли перехожі хулили Його, хитали головами і глузували з Нього, щоб врятував Себе. Навіть розбійники, розп’яті з Ним, зневажали Його. Де був Бог? Де Бог, коли тобі чи мені боляче? Де Бог, коли християнин втрачає дитину? Він саме там, де був, коли втратив власного Сина.

Які б страждання чи біль не зазнали ви чи я, вони бліднуть у порівнянні з болем, який зазнав наш Господь. Треба пам’ятати: за п’ятницею слідувала неділя. Його страждання до смерті дали неймовірний результат, яким ми з вами можемо поділитися. «Але Бог виявляє Свою любов до нас тим, що Христос за нас помер, коли ми були ще грішниками» (Римлян 5:8). Чи повинні ми страждати?

 «На це ви були покликані, тому що й Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад, щоб ми йшли Його слідами. Він не вчинив гріха, і не знайдено підступу в устах Його; коли Його лихословили, Він не лихословив; страждаючи, не погрожував, а передавав Тому, Хто судить справедливо» (1 Петра 2:21-23).

Насправді, Ісус став «дещо меншим за ангелів, щоби за Божою благодаттю зазнати за всіх смерть…Він привів багатьох синів до слави…Бо в чому Сам постраждав, бувши випробуваним, Він може допомогти і тим, хто переносить випробування» (Євреїв 2:9-10,18). Ісус зазнав великого болю та шкоди, але Він витерпів заради нас. Витерпімо й ми заради Нього! Ми можемо і повинні бути такими, як Він. «Адже всі, хто в Ісусі Христі бажає жити благочестиво, будуть переслідувані» (2 Тимофію 3:12).

Висновки

В Об’явленні 19 ми маємо вражаюче полотно. Небо відкривається, і з нього виходить білий кінь, вершник якого має три імені: «Вірний і Правдивий»; «Слово Боже»; і «Цар над царями і Господь над володарами». У вершить праведний суд і веде війну. Його очі — полум’я вогню. Він носить на Своїй голові безліч корон, а його одяг обагрений кров’ю. З Його вуст виходить гострий меч. Він їде на чолі кінної небесної кінноти. Християни, яким вперше була показана ця приголомшлива картина, зазнавали сильного, нестерпного болю та страждань. Але ні вони, ні ми не можемо уявити собі цю дивовижну сцену, не дійшовши принаймні одного незаперечного висновку: Бог знає, коли нам боляче, коли ми переживаємо невимовний біль і страждання; але Він поруч, Він з нами, Він не залишить нас, і ми повинні продовжувати довіряти Йому.


Published

A copied sheet of paper

REPRODUCTION & DISCLAIMERS: We are happy to grant permission for this article to be reproduced in part or in its entirety, as long as our stipulations are observed.

Reproduction Stipulations→